Is Ananas giftig?

Van ananas wordt vaak gedacht dat deze giftige stoffen bevat, maar is dat ook zo? Is de ananas giftig?

Is de ananas giftig?

Veel mensen zijn bang dat een ananas giftige stoffen bevat en dat je hier erg voor moet oppassen. De angst om de giftigheid van een ananas is helemaal niet nodig, want er zitten geen giftige stoffen in een ananas. Een ananas kan mensen niet ziek kan maken!

Wanneer is een anasas niet gezond?

We weten nu dat een ananas totaal niet giftig is, maar dat betekent niet dat je niet moet opletten bij het eten van een ananas.

Bladeren van de ananasplant

Het blad van een ananasDe bladeren van de ananasplant zijn niet eetbaar. Het is het sap in de bladeren die de bladeren oneetbaar maakt. Hoewel de ananasbladeren verder niet giftig zijn, kunnen ananastelers wel een beetje last krijgen van hun vingers krijgen bij het telen van ananassen.

Te veel ananas eten

Te veel ananas eten is natuurlijk niet goed, maar dat is met alles waar ‘te’ voor staat! Wanneer ananas in extreme hoeveelheden rauw gegeten wordt, kunnen er soms reacties optreden. Bij het te veel eten van ananas, kan je een branderig gevoel in de mond krijgen. In ernstigere gevallen kan er een ontsteking in het mondslijmvlies optreden. Gelukkig zul je bij het eten van 1 ananas geen last hebben van reacties! Dus smullen maar!

Te veel ananasharten eten

Meestal wordt het binnenste harde hart van een ananas niet gegeten. De smaak van het hart is niet zo lekker en erg hard. Gelukkig is het hart van de ananas niet giftig, maar eet er niet te veel van! Een te veel aan ananasharten kan een soort van vezelbal (bezoar) in de maag veroorzaken en daar ben je niet blij mee!
Hart van een ananas

Onrijpe ananas

Een ananas die onrijp is, kan je niet eten. Onrijpe ananassen zorgen voor een zere, gevoelige keel, ze zorgen ervoor dat je moet braken en werken sterk laxerend. In Nederland kan je bijna niet aan echt onrijpe ananas komen, ze liggen namelijk altijd rijp of bijna rijp in de winkel. Mocht je toch een onrijpe ananas treffen, dan kan je hem sneller later rijpen door de ananas op een fruitschaal naast ander rijp fruit te leggen.