Hoe een ananas snijden

De ananas heeft een harde oneetbare schil. Een mogelijkheid is om de ananas met een mes te schillen, maar ananas snijden is een veel makkelijkere manier om het vruchtvlees vrij van de schil te krijgen. Gebruik hiervoor een speciaal hulpmiddel, de ananassnijder!

Een ananas snijderDe ananassnijder werkt als een soort kurkentrekker. Je trekt als het ware de ananas uit zijn schil. De ananassnijder werkt een stuk gemakkelijker dan dat je een ananas met een mes moet schillen. Een groot voordeel van de ananassnijder is dat je de ogen van de ananas er niet hoef uit te snijden. Ook het resultaat mag er zijn, namelijk mooie ronde plakken!

Een verse ananas snijden met een ananassnijder

Om je een beetje op weg te helpen heb lees je hier in 8 stappen hoe je een ananas snijdt met een ananassnijder.

1. Ananas snijden – De benodigdheden

In de eerste stap pak je alles wat je nodig hebt. De benodigdheden zijn: een ananas, een ananassnijder, groot mes en een snijplankje. Mocht je geen ananassnijder hebben dan kan je die voor een paar euro halen in de supermarkt of in een kook-winkel.
Benodigheden voor snijden ananas (ananassnijder, snijplankje, mes)

2. Ananas ontdoen van de kroon

Voordat we de ananassnijder kunnen gebruiken, moet eerst de kroon van de ananas gesneden worden. Doe dit door de ananas op zijn zij op het snijplankje te leggen en snij dan de kroon van de ananas af.
Ananas ontdoen van de kroon met groot mes

3. Ananassnijder plaatsen

Nu de kroon van de ananas gensneden is, kunnen we de ananassnijder erbij pakken. Zet de ananas rechtop op het snijplankje en druk de ananassnijder in het midden van de ananas. Zorg ervoor dat het hart van de ananas precies in het midden van de ananassnijder zit. Het hart van de ananas herken je als een hart rondje precies in het midden van de ananas.
Ananassnijder plaatsen op de ananas

4. Ananassnijder in de ananas draaien

Als de ananassnijder stevig en in het midden gepositioneerd is, kan je de ananassnijder draaien. Je draait de ananassnijder in de ananas alsof het een schroef is. Het draaien van de ananassnijder gaat best zwaar, maar zet door tot je niet meer verder kunt. Als je niet meer verder kunt draaien, zit je op de bodem van de ananas.
Ananassnijder plaatsen op de ananas

5. Ananassnijder uit de ananas trekken

Trek de ananassnijder voorzichtig uit de ananas. Je zal de ananassnijder een heel klein beetje heen en weer moeten bewegen om de geschneden ananas uit de schil te krijgen.
Ananassnijder uit de ananas draaien
Als je de inhoud van de ananas er helemaal uitgetrokken hebt, heb je een lege schil en een ananassnijder met een perfecte spiraal van ananas erop. Hetgeen wat nog in de schil overblijft, is het hart van de ananas. De schil met het ananashart worden in principe verder niet meer gebruikt en kunnen weggegooid worden. Eventueel kan je de schil nog wel gebruiken, maar dat vertel ik straks.
Gesneden ananas met de ananassnijder

6. Ananasspiraal van de ananassnijder afhalen

Om de ananas van de snijder af te halen, moet eerst het handvat van de ananassnijder eraf gehaald worden. Draai dan de ananassnijder op zijn kop en schuif de ananasspiraal eraf.
Ananasspiraal om een ananassnijder

7. Ringen snijden

Nu heb je een mooie lange spiraal van ananas. Om van de spiraal aparte ringen te maken, pak je een klein scherp mesje en snij je in 1 beweging van boven recht naar beneden zodat de ringen niet meer aan elkaar vast zitten.
Snijden van de ananaspiraal in mooie ringen

8. Eindresultaat, de heerlijke ananasringen

Als eindresultaat heb je dan heerlijke ananas ringen. Je kan eventueel de ringen ook in stukjes snijden voor in een een fruitsalade. De ananasringen die je niet direct gebruikt, kunnen in een bewaardoosje 4 tot 5 dagen in de koelkast bewaard blijven.
Perfecte ananas ringen

Leuk! De schil van de ananas is nog heel!

Ananas schil met hart er nog inHet leuke van het gebruik van de ananassnijder, is dat de schil van de ananas heel blijft. Na het snijden van de ananas zit het hart er nog in. Snij deze er uit en wat je dan over houdt is alleen de schil. Het staat heel leuk op tafel als je de schil van de ananas als kom gebruikt voor bijvoorbeeld een fruitsalade, of als drinkbeker van een smoothie. Je krijgt hier een echt tropisch gevoel van!

Natuurlijk kan je de schil alleen op dezelfde dag gebruiken als wanneer je de ananas met de ananassnijder gesneden hebt. De ananasschil zal namelijk gaan rotten als je hem te lang bewaard en een rotte schil als kom of beker gebruiken is niet zo lekker!