Geschiedenis van de Ananas

De tropische ananas wordt over de hele wereld gegeten, maar dit is niet altijd zo geweest. Hier lees je in een notendop de lange geschiedenis van de ananas en hoe de tropische vrucht in Europa is beland.

Geschiedenis van de Ananas

De meeste mensen associëren een ananas met Hawaï. Een mooi tropisch eiland met witte stranden en palmbomen… Bij dat plaatje hoort eigenlijk ook ananas… Toch is de oorsprong van de ananas die wij uit de winkel halen, niet terug te vinden in Hawaï, maar in Zuid-Amerika, Brazilië en Paraguay.

De Indianen

Bij de Indianen was de ananas al lang bekend, ruim voordat het fruit door Europeanen werd ontdekt. IndiaanDe Indianen verspreidden de ananas door heel Zuid- en Midden-Amerika. Op welk moment de ananas de Caribische eilanden bereikte is niet duidelijk. Waarschijnlijk brachten de Guarani Indianen (inheemse bevolking van Brazilië) de ananas mee tijdens lange reizen op zee. Wanneer dit gebeurde weet niemand, maar het gebeurde in elk geval vele eeuwen geleden.

Christoffel Columbus, 1493

Christoffel Columbus was de eerste Europese ontdekker van de ananas. Columbus ontdekte het fruit tijdens een van zijn belangrijke reizen tijdens de ontdekking van de nieuwe wereld: Amerika. In november 1493 legde Columbus anker op een Caribisch eiland dat hij ‘Guadalupe’, naar een Spaans klooster noemde. Eenmaal aan wal, ontdekten de bemanningsleden vele verse vruchten, waaronder de ananas. Columbus en zijn bemanningsleden waren erg onder de indruk van dit nieuwe, zoete fruit. Columbus besloot de ananas mee terug naar huis te nemen. Sindsdien is de ananas bekend in Europa.Oude kaart van europa

Ananas in Europa

Op het moment dat Columbus de ananas mee naar Europa bracht, was de vrucht meteen geliefd en populair bij de mensen. De ananas werd bij feestmalen gebruikt en was zeer kostbaar. Schepen brachten geconserveerde ananas van de Caribische eilanden als kostbare juwelen richting Europa. Oud handelsschipVerse ananas was nog kostbaarder. Het was moeilijk om de verse ananas goed te houden tijdens de lange reis. Het waren alleen de snelle schepen en goede weercondities die het lukte om verse ananas goed en vers in Europa aan te laten komen.

In Europa was vers zoet fruit schaars. De ananas kwam alleen op tafel bij de rijken. Tijdens de 2 eeuwen die volgden, waren tuinders bezig om een goede methode te vinden om ananas zelf te kweken. Pas in 1600 hadden ze eindelijk de juiste methode gevonden om het tropische fruit te kweken.

Ananas, een symbool van gastvrijheid

Op de Caribische eilanden was de ananas een symbool van vriendschap en gastvrijheid. De Spanjaarden kwamen al snel achter het symbool van de ananas doordat de ananassen vaak bij de ingang van een dorp lagen. Het idee van het symbool verspreidde zich door Europa en Koloniaal Noord-Amerika. Om bezoekers een warm welkom te heten, werd de vorm van een ananas in de zuilen van een entree of in deuren gesneden. Rond 1800 legde de gewone burger een verse ananas in het midden van de tafel wanneer ze bezoek hadden. Afbeeldingen van ananassen waren ook veel terug te vinden op bijvoorbeeld tafellakens, servetten en kleden.

Ananas plantage, James Dole

In 1899 arriveerde James Dole op Hawaï en startte een ananasplantage in Wahiawa. Voor hem had John Kidwell geprobeerd een ananasplantage te starten, maar deze moest gesloten worden doordat zijn bedrijf niet rendabel was. Dit kwam doordat er hoge tarieven op ingeblikt ananas lagen. De hoge tarieven werden in 1898 afgeschaft waardoor James Dole wel een rendabel bedrijf kon opstarten.

Door de invoering van belangrijke machines in 1911, werd ananas conserveren erg snel en gemakkelijk. Dankzij deze machines groeide de ananasbusiness van Dole tot een groot en rijk bedrijf. In 1922 kocht Dole het eiland Lanai en bouwde er de grootste ananasplantage ter wereld. De beste jaren waren in 1950. In deze periode kwamen van de wereldproductie 1/3 van de ananassen en 60 % van de ingeblikte ananassen van de Dole ananasplantage. Tegenwoordig is de productie van Dole’s ananasplantage geslonken naar slechts 10 %. Er vele andere plantages in verschillende landen bijgekomen die samen aan de wereldwijde vraag naar ananas voldoen.