Ananas Bewaren

Verse ananas bewaren kan je het best doen op kamertemperatuur. Als je ananas langer wilt bewaren, kan je de ananas bewaren in de koelkast, invriezen of drogen. Natuurlijk moet je dan wel eerst de ananas snijden of schillen.

Ananas bewaren op kamertemperatuur

Ananas is slechts kort houdbaar. Dit komt doordat ananas rijp, of bijna rijp geoogst wordt. Ananas op kamertemperatuur moet binnen 2 of 3 dagen na aankoop opgemaakt worden.
Hele ananas op zn kop bewaren
De beste manier om ananas op kamertemperatuur te bewaren is op zijn kop! Eerst verwijder je de kroon van de ananas en dan kan je hem gemakkelijk omgekeerd neerzetten. Klinkt raar, maar dit komt de smaak van de ananas echt ten goede! Het zoete sap van de ananas zit namelijk, door het lange transport, allemaal onder in de ananas. Door de ananas op zijn kop neer te zetten, vloeit het zoete sap weer door de hele ananas.

Ananas uit blik kan het beste op een droge, koele plek bewaard blijven. Ongeopend blijft ananas uit blik wel tot 1 jaar goed.

Ananas bewaren in de koelkast

Een aangesneden ananas, kan je het best bewaren in de koelkast. De beste manier om ananas in de koelkast te bewaren, is om de ananas eerst in kleinere stukken te snijden. De stukken ananas kunnen dan in een luchtdicht bewaarbakje gedaan worden en in de koelkast gezet worden. De stukken ananas is ongeveer 4 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Verse ananas uit de koelkast is het lekkerst wanneer je hem eerst weer op kamertemperatuur laat komen.

Een onaangebroken ananas kan beter niet in de koelkast bewaard worden. Ananas kan net als de meeste exotische vruchten en groenten niet goed tegen kou. Als je de ananas te koud bewaart, kan er lage temperatuurbederf optreden. De ananas zal dan van binnenuit gaan rotten.

Overgebleven ananas uit blik moet in de koelkast bewaard blijven. Doe de overgebleven ananas, samen met het sap in een luchtdicht bewaarbakje in de koelkast. De ananas blijft ongeveer nog 1 week houdbaar. Ananas is snel bederfelijk, dus houd de houdbaarheid altijd goed in de gaten!

Ananas invriezen

Ananas kan prima ingevroren worden. Snij eerst de ananas in kleine stukken. Pak een schone snijplank of iets anders dat plat is en in de diepvries kan. Leg dan een stuk bakpapier op de snijplank. De ananasstukken kunnen op de snijplank gelegd worden. Zorg ervoor dat de stukken ananas elkaar niet aanraken. Vervolgens kan de snijplank met ananasstukken in de diepvries gelegd worden. De volgende dag zullen de stukken ananas bevroren zijn en kan je alle stukken samen in een diepvrieszak doen. De stukjes zullen nu niet meer aan elkaar vast vriezen.

Ananas drogen

Ananas in dunne plakken gesneden kunnen goed gedroogd worden. Hoe dikker de plakken ananas, hoe langer het duurt voordat ze gedroogd zijn. Gedroogde ananas is wel maximaal tot 1 jaar houdbaar als deze op een goede droge plaats bewaard blijven. Ananas drogen kan op 3 verschillende manieren: met een speciale fruitdroger, in de oven of in de zon

Hier worden de 3 manieren uitgelegd:

  1. Drogen in de fruitdroger

Een fruitdroger is een elektrisch apparaat dat groente en fruit op een efficiënte manier kan drogen. Het drogen van ananas met een fruitdroger kan op een vrij lage en constante temperatuur. Ananas drogen met een fruitdroger is de beste manier om de ananas te drogen omdat het energie efficiënt is, maar ook de smaak en de voedingswaarden blijven op deze manier het best behouden.

  1. Drogen in de oven

Ananas drogen in de oven is mogelijk, maar niet echt energie efficiënt. Het drogen van ananas in de oven duurt zeker 2 keer zo lang als in een fruitdroger.

De temperatuur van de oven moet rond de 100 ˚ C zijn. Plaats de dungesneden ananasschijven op een rek in de oven. Laat het deurtje van de oven op een kier staan zodat er een goede luchtcirculatie is. Na ongeveer 6 uur zal de ananas gedroogd zijn. De ananasschijfjes zijn droog genoeg wanneer er geen vocht meer in de ananas zit. Dit kan je testen door een ananasschijfje doormidden te snijden. Zie je geen vocht meer? Dan is de ananas goed droog.

  1. Drogen in de zon

Ananas drogen is in Nederland niet echt aan te raden want je hebt hiervoor minstens 4 dagen zon met een temperatuur van 35 ˚ C voor nodig. Als je ananas wilt drogen en je bent op een warme zonvakantie, dan kan het natuurlijk prima! Om ananas in de zon te drogen, moet je de ananas in heel dunne schijven snijden en de schijven naast elkaar op een schoon rekje in de zon neerleggen. Nu nog ongeveer 4 dagen geduld hebben en je hebt gedroogde ananas! Test je ananasschijven of ze droog genoeg zijn door ze doormidden te snijden. Als je geen vocht meer ziet, zijn ze droog genoeg. Als je nog wel vocht ziet, moeten ze nog wat langer in de zon liggen.