Zelf Ananas planten

Heb je altijd al je eigen ananasplant in huis willen hebben? Dat kan! Je kunt gewoon zelf je eigen ananasplant planten. Hartstikke leuk! Wil je weten hoe je zelf een ananas planten kan? Lees dan verder.

Ananas is een tropische plant en groeit eigenlijk niet in Nederland. Toch is het ook in Nederland mogelijk om je eigen ananasplant te planten. Probeer maar eens een ananas te planten en je zult merken dat het niet eens moeilijk is! Verwacht trouwens geen echte ananas aan de plant, want daarvoor is het in huis niet tropisch genoeg. Wel heb je als eindresultaat een leuke plant, en met een beetje geluk ook met een mooie bloem.

Benodigdheden

Alleen een ananas, scherp mes, glazen bakje met water, ronde steentjes, potgrond, een pot om de ananas in te planten (grootte van ongeveer 15 cm doorsnede) en heel veel geduld. Het kan namelijk een paar jaar duren voordat de ananasplant voor het eerst een bloem krijgt.

Ananas kopen

Om een ananas te kunnen planten, moet je eerst een ananas kopen. De ananas kan je kopen op de markt of in de supermarkt. Let erop dat de ananas niet overrijp is. De ananas moet stevig aanvoelen, de bladeren moeten ook stevig zijn. De stevigheid van de ananas kan je controleren door voorzichtig aan de onderste bladeren te trekken. Wanneer het blaadje zich direct van de ananas losmaakt, is de ananas te rijp. Let ook op de onderkant van de ananas, soms is deze beschimmeld. Om een ananas een te planten, is een beschimmelde ananas niet geschikt. De kleur van de ananas moet goud of groenbruin zijn. De bladeren moeten groen (dus niet gelig) van kleur zijn. Bekijk de bladeren heel zorgvuldig en check of de ananas vrij van insecten is. Insecten zitten vooral aan de basis van de bladeren en die wil je er absoluut niet bij hebben!

Ananas planten in 6 stappen

Zodra je de ananas in huis hebt, kan je beginnen met ananas planten! Volg de volgende 6 stappen om de ananas te planten en je zult zien dat het zal werken!

Stap 1, snijd de kroon van de ananas

Bij de eerste stap wil je de bos bladeren van de ananas scheiden. Dit kan op 2 manieren. Bij de eerste manier snijd je de kroon van de ananas af. Haal ook een paar van de onderste bladeren weg, zodat er een klein stammetje zichtbaar wordt. Haal heel voorzichtig, zo veel mogelijk van het vruchtvlees weg. Als je het vruchtvlees niet weghaalt, kan het in een later proces gaan rotten. Snijd daarna heel dunne plakjes van de snijkant af, net zolang totdat je de zaden ziet zitten.

Een andere manier om de bladeren van de vrucht te krijgen is er een die iets meer oefening nodig heeft. Je pakt alle bladeren in 1 keer en draait als het ware de bos van de ananas af. Voordeel van deze manier is, is dat je geen last van vruchtvlees hebt.

Vervolgens haal je de onderste bladeren weg zodat je een stammetje krijgt. Vervolgens moeten er heel dunne plakjes van de onderkant afgesneden worden, net zolang totdat je de zaden van de ananas tegenkomt.

Stap 2, laat de kroon drogen

Leg de afgesneden kroon te drogen. Het drogen duurt minstens 1 week. Het drogen is nodig, zodat de afgesneden kant kan genezen wat weer voorkomt dat de plant gaat rotten.

Kroon van ananassen

Stap 3, zet de kroon in een bakje water

In deze stap kunnen we wortels aan de kroon laten groeien. Dit doe je door de kroon in een glazen bakje met water te zetten (donkerkleurig glas werkt het beste). Het water moet om de paar dagen vernieuwd worden. Zet de ananaskroon op een plaats waar de temperatuur een beetje constant is, dus niet bij de verwarming, en ook niet waar het heel koud is. Heb geduld met de wortels, want het duurt ongeveer 3 weken voordat de kroon wortels heeft.

Stap 4, de kroon kan geplant worden

Als er wat wortels aan de ananaskroon gegroeid zijn, kan hij geplant worden. Leg, voordat je de plantenpot gaat vullen met potgrond, eerst een laagje ronde stenen onder in de pot. Leg daarna een laag potgrond in de plantenpot en plant de ananaskroon in het midden. Druk de aarde goed tegen de basis van ananaskroon aan. De bladeren van de kroon moeten goed boven de potgrond zitten

De potgrond die je nodig hebt, is er eentje die voor een snelle drainage zorgt. Een geschikte potgrond is er een die ook voor cactussen gebruikt wordt. Het is handig als de pot zelf ook een drainage heeft. De gaten die onder in de pot zitten zorgen ervoor dat het te veel aan water, gemakkelijk wegstroomt. Dit voorkomt dat de wortels van de plant gaan rotten.

Stap 5, zet het plantje op een zonnige plek

In deze stap moet het kleine ananasplantje verzorgd worden. Zet het plantje op een zonnige plek. Houd de aarde van het plantje vochtig, maar niet nat. Als de luchtvochtigheid erg droog is, kan je de plant bevochtigen door water over de ananasplant te sproeien met een plantensproeier.

Stap 6, bekijk het ananasplantje

In deze laatste stap test je of de ananasplant nieuwe wortels heeft gekregen. Dit zal ongeveer na 2 maanden zijn. Je test op nieuwe wortels door heel voorzichtig aan een blaadje van de ananasplant te trekken. Als het plantje blijft staan, heeft het wortels gekregen.

Als het plantje direct omvalt wanneer je aan 1 van de bladeren trekt, dan zijn er nog geen nieuwe wortels gegroeid. Je kunt dan de bovenste laag potgrond vervangen door nieuwe potgrond en weer water geven en wachten. Als er schimmel op het plantje zit, kun je hem beter weggooien en opnieuw beginnen met een nieuwe ananas.

Nazorg ananasplant

Net als elke plant, is het ook voor de ananasplant belangrijk om hem goed te blijven verzorgen zodat het een grote sterke plant wordt. Als je bloemen, en misschien zelfs een ananas wilt zien groeien, is de nazorg heel belangrijk. Heb hier veel geduld mee, want het kan een paar jaar duren voordat de ananasplant zijn eerste bloem geeft.

Water geven

Als de ananasplant eenmaal goede wortels heeft gekregen, kan je het plantje verder beshouwen als een goede sterke plant. De ananasplant heeft niet meer zoveel water nodig, 1 keer per week is voldoende. Je zult merken dat de bladeren na een tijdje gelig en bruin worden. Dit is een normaal proces. Haal de rottende bladeren steeds weg en er zullen nieuwe groeien.

Licht en temperatuur

De ananasplant houdt ervan om ongeveer 6 uur per dag buiten in de zon te staan. Let op! De ananasplant kan alleen naar buiten wanneer het buiten warm is. Lage temperaturen en vorst zullen de ananasplant doden. De ananasplant kan niet tegen temperaturen onder de 18˚C. Als je de ananasplant in de zomermaanden voor het eerst buiten zet, zet hem dan in de schaduw zodat de plant aan de zon kan wennen.

Verpotten

Na ongeveer 1 jaar is het nodig om de ananasplant te verpotten. Er zullen veel wortels aan de plant gegroeid zijn en om nog verder te kunnen groeien, heeft de plant meer ruimte nodig.