Gezonde smoothies maken met ananas

Smoothies zijn gezond en heel makkelijk zelf te maken. Ananas is een heel goede vrucht om zo’n lekkere drank mee te maken. Waarom zou je van zo’n lekkere vrucht als ananas gezonde smoothies maken? En wat heb je nodig om deze heerlijke drankjes te maken?

Ananas is een grote vrucht met veel vruchtvlees. Samen met de heerlijke zoete smaak, gezonde eigenschappen is deze vrucht heel goed geschikt voor gezonde smoothies. Als je dan ook nog eens ander fruit toevoegt, heb je helemaal een gezonde drank! Wat heb je eigenlijk allemaal nodig om smoothies te maken? Wat zijn de geheimen van een lekkere drank? Lees verder om hier achter te komen.

Wat heb je nodig?

Fruit voor een heerlijke smoothieOm een heerlijke drank te maken heb je vooral veel groente en/ of fruit nodig. Je kunt de vruchten en groenten pureren in een blender of het sap eruit halen in de sapcentrifuge. Je hebt echt niet beide apparaten nodig om gezonde, lekkere drankjes te maken. Smoothies zijn dikkere drankjes en worden meestal in een blender gemaakt. Hieronder een korte beschrijving van beide apparaten.

De blender

De blender is een makkelijk apparaat om een heerlijk smoothie mee te maken. In een blender kan je alle groenten en vruchten doen. Als je de vruchten in een blender doet, pureer je ze. De vruchten moeten eerst geschild en in stukken gesneden worden voordat ze de blender in kunnen. De oorspronkelijke gezonde vezels die in vruchten voorkomen, blijven bij het pureren behouden. Supergezond dus.

De sapcentrifuge

Een sapcentrifuge haalt het sap uit de groenten en vruchten. Groenten en vruchten hoef je niet te schillen. Grote vruchten en groenten moeten wel in kleinere stukken gesneden worden. De pulp van de groenten en vruchten blijven in een filter achter. Hierdoor gaan veel gezonde vezels verloren. Met een sapcentrifuge krijg je een lekkere, gezonde sap.

Het schoonmaken

Een lekker drankje is in een paar minuten gemaakt, maar dan komt de rot klus: het schoonmaken…Toch is het schoonmaken van het apparaat snel gedaan. Eigenlijk hoef je de onderdelen direct na gebruik alleen maar af te spoelen met heet water. Dan afdrogen en het apparaat kan weer terug in de kast!

Smoothie supertips

Er zijn allerlei combinatie met ananas mogelijk om gezonde ananassmoothies te krijgen. Kijk bij smoothierecepten voor de lekkerste ananassmoothies! Wil je zelf experimenteren om smoothies te maken? Lees dan onderstaande supertips die je kunnen helpen om het lekkerste drankje te krijgen.

Noten zijn ook lekker

Noten zijn heel gezond en kunnen je drankje een echte gezonde oppepper geven. Pureer de noten eerst helemaal tot een gladde puree voordat je ze gebruikt. Ananas en noten zijn ook een goede combinatie.

Zure smoothies verdunnen

Ananas samen met citrusvruchten kunnen erg zuur worden. Het sap kan je verdunnen met water om het minder zuur te laten worden.

Geen groente en fruit bij elkaar

De algemene regel bij een lekkere smoothie, is dat je geen groente en fruit in hetzelfde drankje doet. Er zijn uitzonderingen, wortel en appel passen wel bij elkaar.

Niet te veel smaken

Doe niet te veel verschillende smaken in een drankje. Dat verpest de smaak. Maximaal 3 of 4 is ruim voldoende.

Vruchten uit blik

Gebruik je vruchten uit blik? Gebruik dan het liefst de vruchten die in natuurlijk sap of in water zitten. Dat is het meest gezond.

Gedroogde vruchten

Wil je gedroogde vruchten bij je ananassmoothie toevoegen? Dat kan, abrikoos is een lekkere! Laat gedroogde vruchten het liefst een nachtje weken voordat je ze gebruikt.

Voorkom bruin worden

Je sap wordt niet bruin als je er een beetje citroensap bij doet. Niet teveel, want anders wordt de smoothie zuur (tenzij je daarvan houdt natuurlijk).

Maak ijsjes

Lekkere ijsjes maak je van gezonde smoothies! Ook geschikt voor kinderen! Gebruik hiervoor speciale ijsvormpjes en vul deze met de vers gemaakte smoothies. Stop deze ijsjes in de diepvries en een paar uur later heb je een heerlijk smoothie ijsje!

Tot slot

Verdun de smoothie met water voor kinderenVeel mensen komen niet aan hun 2 stuks fruit en 2 ons groente per dag. Groente en fruit zijn toch heel belangrijk om ons lichaam gezond te houden. Een smoothie heb je in een paar minuten gemaakt en je komt aardig in de buurt van 2 stuks fruit en 2 ons groente. Daar komt nog eens bij dat zo’n drankje gewoon super lekker is!

Voor kinderen zijn pure vruchtensappen en smoothies vaak te geconcentreerd. Gezonde drankjes voor kinderen kunnen het beste verdund worden met een beetje water.