Hoe een ananas schillen

De ananas heeft een harde, oneetbare schil. De schil moet eerst van de vrucht af voordat je de ananas kunt opeten of bereiden. Maar hoe moet je nu precies een ananas schillen?

Het schillen van de ananas is even een werkje, maar dan heb je ook wat! Als je een lekker stuk ananas mee wilt nemen voor bijvoorbeeld een picknick, is het handiger als je de ananas geschild meeneemt. Het enige wat je nodig hebt om een ananas te schillen, is natuurlijk de ananas, een broodmes, eventueel een klein mesje, en een snijplankje.

Ananas schillen met een mes

Hoe je een ananas schilt, is hier onder in 6 simpele stappen uitgelegd.

1. Ananas ontdoen van de kroon

Leg de ananas op zijn zij op het snijplankje en snij de bovenkant, de kroon, van de ananas af.
Ananas ontdoen van de kroon

2. Stukje van de onderkant van de ananas snijden

Snij een stukje van de onderkant van de ananas af. Doe dit op dezelfde manier zoals je dat in stap 1 gedaan hebt bij de kroon van de ananas. Als het goed is, heb je nu een ananas zonder boven- en onderkant.
Ananas klaar om te schillen

3. Ananas schillen

Nu de kroon en onderkant van de ananas eraf gesneden zijn, kan je beginnen met de rest van de schil te verwijderen. Dit doe je door de ananas rechtop op je snijplankje te zetten en dan de schil van boven naar beneden van de ananas af te snijden. Ga op deze manier de hele ananas rond, totdat de hele schil er helemaal af is.
Ananas schillen met een mes

4. Ogen van de ananas verwijderen

Je hebt nu een ananas zonder schil, maar er zitten nog allemaal donkere plekjes in de ananas. Die donkere plekjes worden ogen genoemd. De ogen zijn erg hard en moeten uit de ananas gehaald worden. Je kunt de ogen uit de ananas halen met een klein mesje, bijvoorbeeld met een aardappelschilmesje. De ogen van de ananas moeten er 1 voor 1 uitgehaald worden. Ga de hele ananas rond totdat je alle ogen eruit gesneden hebt.
De ogen van de ananas eruit snijden

5. Ananas schoonspoelen

Als het goed is, heb je nu een geschilde ananas zonder ogen. Spoel de ananas nog even kort onder de koude kraan af, zodat alle achtergebleven losse stukjes van de ogen, weggespoeld worden.
Geschilde ananas zonder ogen

6. Geschilde ananas in stukken snijden

In de laatste stap kan de ananas in stukken gesneden worden. In het midden van de ananas zit het hart. Je kunt dit herkennen doordat er in het midden een hart rondje zit.

Het vruchtvlees van de ananas, snij je van het hart af. Hoe je dat moet doen, lijkt erg op de manier hoe je de schil van de ananas eraf snijdt zoals in de 3e stap. Je zet de ananas, rechtop, op het snijplankje en snijdt van boven naar beneden net langs het hart. Zo snij je alsware het vruchtvlees van het hart af. Ga op deze manier de hele ananas rond, totdat al het vruchtvlees van het hart afgesneden is.
Geschilde Ananas
De grote stukken vruchtvlees kunnen weer in kleinere stukjes gesneden worden. Je kunt de stukken ananas ook groot houden en op een andere manier bereiden, zoals grillen, bakken of pureren. Het overgebleven hart van de ananas kan weggegooid worden.